Header menu

Program for Historieklubben Amager 2019/20

  • ""
Historieklubben Amager præsenterer program for den kommende sæson

Om det nye program

Historieklubben på Amager kan nu løfte sløret for programmet for 3. sæson 2019/2020, og det er allerede nu muligt at sikre sig et medlemskab, der for 150 kr. giver fri adgang til alle seks arrangementer.

Midt i september udkommer Historieklubbens trykte program, med mere detaljerede beskrivelser af de enkelte arrangementer. Der bliver samtidig mulighed for at købe billetter til 50 kr. til arrangementerne enkeltvis. 

Program

7/10 kl. 19 • Historieklubben Amager 1: Velkommen på bagsiden

Sære, grumme og fantastiske skæbner

Tag med Poul Duedahl på en rejse til 1800’s b-side – hvor vi skal møde nogle af de mange sære, grumme og fantastiske skæbner, der normalt ikke omtales i historiebøgerne. For eksempel den sidste hofnar på Augustenborg Slot, præstedatteren fra Fredericia som skiftede køn og blev sæbefabrikant, og en plantageslave som gik i land på Skagens Gren flere år efter slavetransporternes ophør. For slet ikke at nævne den københavnske kraniesamler, som løbende supplerede sin samling med forsyninger af friskt afhuggede menneskehoveder.

Om foredragsholderen/forfatteren

Poul Duedahl er forfatter og lektor i historie ved Aalborg Universitet. Han vandt i 2018 prisen Årets Historiske Bog for bogen ”Velkommen på bagsiden”. Han vandt desuden prisen i 2013 for ”Forbrydelsens ansigt” og i 2016 for ”Ondskabens øjne”.

KØB BILLETTER

4/11 kl. 19 • Historieklubben Amager 2: Hjemløs - den glemte march 1928

Marchen mod København

Michael Valeur fortæller om sin roman ”Hjemløs” - der bygger på virkelige hændelse:  om den store flok af hjemløse, fattige og subsistensløse, der i 1928 i desperation over deres dårlige levevilkår marcherede ned gennem Jylland med kurs mod København. Den egentlige baggrund for marchen var, at regeringen Madsen-Mygdahl (1926-29) skar ned i eller fjernede ydelserne til unge, der ikke havde indtjening efter eksempelvis endt læretid eller anden uddannelse – med det resultat, at mange unge var tvunget til at gå på landevejene i håbet om at finde arbejde et sted. De blev hjemløse, måtte overnatte under kummerlige vilkår og i perioder sulte.

Om foredragsholderen/forfatteren

Michael Valeur er historiker, forfatter, konceptudvikler og underviser udgav i 2018 bogen “Hjemløs”.

KØB BILLETTER

2/12 kl. 16:30 • Historieklubben Amager 3: Besøg i den jødiske synagoge i Krystalgade

OBS! Kun for medlemmer OG tilmelding nødvendig

Der har siden slutningen af 1600-tallet - hvor de første jøder slog sig ned i København – været flere synagoger rundt om i byen. Oftest var synagogerne indrettet i private hjem – og først så sent som i 1833 kunne jøderne rykke ind i et bedehus bygget til formålet.

De fleste københavnere kender udmærket til og har sikkert ofte gået forbi synagogen på Krystalgade. Men det er nok de færreste, der ved, hvad der helt præcist gemmer sig bag de nyklassicistiske mure.  Historieklubben på Amagers medlemmer får nu chancen for at få stillet nysgerrigheden – og indbydes hermed til en eksklusiv rundvisning. 

Vigtig information til medlemmer af Historieklubben Amager

NB! Til arrangementet i den jødiske synagoge i Krystalgade, er der obligatorisk tilmelding senest 2 uger før arrangementet på mail til Morten - movern@kk.dk. Der er IKKE adgang til denne tur uden tilmelding!

KØB BILLETTER

13/1 kl. 19 • Historieklubben Amager 4: Jødefejden

Tilfældige jøder blev overfaldet i Københavns gader i efteråret 1819 og til sidst måtte hæren sættes ind mod pøbelen

Pogromer og jødeforfølgelser er noget man især forbinder med Øst- og Centraleuropa - og normalt ikke med Danmark og danskerne. Men faktisk var der i Danmark – og især i København - i både 17- og 1800-tallet flere opstande rettet mod det jødiske mindretal.

Den værste og mest omfattende fandt sted i sensommeren og efteråret 1819. Tilfældige jøder blev overfaldet i gaderne - og rudeknusninger og plyndringer af jødiske hjem og virksomheder var udbredt i hele byen. Frederik d. 6. insisterede til sidst på at hæren blev sat ind mod pøblen – og det vidner lidt om alvoren og omfanget af optøjerne, at man så sig nødsaget til at postere 100 mand på Kgs Nytorv, 100 mand på Amagertorv, 100 mand på Kultorvet og 100 mand på Gammeltorv.

Om foredragsholderen/forfatteren

Journalist og historiker Bent Blüdnikov fortæller med udgangspunkt i sin bog ”Jødefejden” - som udkommer på Aarhus Universitetsforlag efteråret 2019 – om de højdramatiske måneder i Danmarks indvandrerhistorie.

KØB BILLETTER

17/2 kl. 16:30 • Historieklubben Amager 5: Politimuseet

Rundvisning i Politimuseet • Kun for medlemmer

Få med Historieklubben på Amager en helt unik oplevelse på Politimuseet. Dyk ned i politiets historie på en anderledes og spændende måde, når en pensioneret betjent fortæller om korpsets oprindelse i 1600-tallet, opgaver og udfordringer med opklaring og efterforskning gennem tiderne, samt nogle af danmarkshistoriens mest berømte og berygtede kriminelle. Betjenten vil i løbet af rundvisningen komme med anekdoter og små historier fra sin egen tid i korpset, hvilket gør rundvisningen både personlig og enestående.  

Vigtig information til medlemmer af Historieklubben Amager

NB! Der er obligatorisk tilmelding senest 2 uger før arrangementet på mail til Morten - movern@kk.dk.

KØB MEDLEMSKAB

16/3 kl. 19 • Historieklubben Amager 6: Sædelighedsfejden

Historieklubben Amager belyser seksualmoral i slutningen af 1800-tallet med Cecilie Bønnelycke

Cecilie Bønnelycke vil fortælle om dengang i slutningen af 1800-tallet, da en Kirkeministers bordelbesøg satte voldsomt gang i diskussionen om datidens køns- og seksualmoral. 
Fronterne var skarpt trukket op mellem to parter, der dog i udgangspunktet var enige om een ting; at det var urimeligt, at der gjaldt forskellige normer for hvordan kvinder og mænd måtte opføre sig.

Den ene fløj mente, at svaret måtte være, at der skulle strammes op på seksualmoralen og at mændene måtte lære at styre sig. Den anden mente derimod, at der i stedet skulle løsnes på moralens snærende bånd - og at også kvinderne skulle (have lov til) frigøre sig.

Fejden endte ikke med en klar vinder. Alligevel var det faktum, at den fandt sted i sig selv epokegørende; for første gang diskuterede man nu offentligt kønsroller og seksuel adfærd.

Om forfatteren/foredragsholderen

Cecilie Bønnelycke er Museumsinspektør ved Museum Lolland-Falster og udgav i 2018 bogen ”Sædelighedsfejden”

KØB BILLETTER

 

Om Historieklubben Amager

Historieklubben Amager laver 6 arrangementer om året. Du kan købe adgang til de enkelte arrangementer for 50 kr., eller du kan købe et medlemsskab med adgang til alle 6 arrangementer for 150 kroner.

Information om medlemskab i Historieklubben Amager

Info: movern@kff.kk.dk
Find medlemskabet på billetto

 

 

Kontakt